Quickly prepared vegetable of onions and capsicum like in a hotel / होटल जैसी सबसे जल्दी बनने वाली प्याज़ और शिमला मिर्च की बेहतरीन सब्जी :

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Quickly prepared vegetable of onions and capsicum like in a hotel / होटल जैसी सबसे जल्दी बनने वाली प्याज़ और शिमला मिर्च की बेहतरीन सब्जी :

Indegrients :

1. Onion (Chopped into pieces, washed 
                 properly and soked) - 1/2 kg.
2. Capsicum (Chopped in large or medium 
                        sized pieces) - 2.
3. Red Chilli Powder - 1 tbsp (small).
4. Coriander Powder - 1 tbsp (small).
5. Turmeric Powder (Dissolved in water) - 
                                         1/2 tbsp (small).
6. Salt - As per taste.
7. Oil - 1 tbsp (large) or as needed.
8. Cumin - seeds - 8 - 10 pcs.
9. Green Chilli (Finely Chopped) - 1 or 2.
10. Water - for boiling.  

Steps to follow :

1.
First burn the gas and heat the cauldron. Now add 1 tablespoon mustard oil or refined oil that you use to eat. Heat the oil well. Now add 8 to 10 pieces of cumin - seeds in it and let it become golden in oil well.

2.
Now add finely chopped 1 or 2 green chilies in it. Allow the green chillies to turn a bit golden, then add half a kilo of onions, sliced ​​and soaked in pieces slowly, so that the oil does not scatter out from the cauldron. Then add 2 capsicums (chopped into large or medium sized pieces) into it.

3.
Allow the onion and capsicum to cook slightly in the oil so that the onion becomes slightly brown in color and the capsicum melts, then add 1/2 teaspoon of turmeric powder (dissolved in water) and stir the turmeric powder solution well, so that it mixes well and the turmeric should be cooked well.

4.
Now add salt as per taste in it. Now add 1 tbsp red chilli powder and 1 tbsp coriander powder in it. Mix both the powders well, then add a little water so that the spices do not burn and roast the spices well and allow them to be cooked well.

Remember that garlic is not used in this onion vegetable. Please do not use garlic in it.

5.
Once the spices are cooked well, add a little more water to it so that the vegetable can be cooked well. Now turn off the gas and take out the vegetable separately.

Remember not to add too much water. Do not keep gravy in this vegetable, just use water only to cook the vegetable.

So, now this Onion and Capsicum vegetable is ready. It takes only 4 to 5 minutes to prepare it. Please do tell us how you felt on tasting this one?.

Thank you. 🙏


आवश्यक सामग्री:

1. प्याज़ (टुकड़ों में कटा और अच्छे से साफ किया और 
                भिगोया हुआ) - 1/2 किलो।
2. शिमला मिर्च (बड़े या मध्यम आकार के टुकड़ों में  
                        कटे हुए) - 2।
3. लाल मिर्च पाउडर - 1 छोटा चम्मच।
4. धनिया पाउडर - 1 छोटा चम्मच।
5. हल्दी पाउडर (पानी में घुला हुआ) - 1/2 छोटा चम्मच।
6. नमक - स्वादानसार।
7. तेल - 1 बड़ा चम्मच या आवश्यकतानुसार।
8. जीरा - 8 से 10 दाने।
9. हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - 1 या 2।
10. पानी - पकाने के लिए।

बनाने की विधि:

1.
सबसे पहले गैस को जलाएं और कढ़ाई को गर्म करें। अब इसमें डालें 1 बड़ा चम्मच सरसों का तेल या फिर रिफाइंड तेल जो आप खाने में प्रयोग किया करते हैं। तेल को अच्छे से गर्म करें। अब इसमें 8 से 10 दाने जीरा के डाल दें और उसे अच्छी तरह से तेल में सुनहला हो जाने दें।

2.
अब इसमें बारीक कटी हुई 1 या 2 हरी मिर्च डाल दें। हरी मिर्च को थोड़ा सा सुनहला होने दें फिर इसमें टुकड़ों में कटा हुआ और भिगोया हुआ आधा किलो प्याज़ थोड़ा थोड़ा करके धीरे धीरे डालेंगे ताकि तेल ऊपर ना छटके। फिर इसी में 2 बड़े या मध्यम आकार के टुकड़ों में कटे हुए शिमला मिर्च भी डाल दें।

3.
प्याज़ और शिमला मिर्च को  तेल में थोड़ा सा पकने दें ताकि प्याज़ थोड़ा भूरा रंग का हो जाए और शिमला मिर्च गल जाए, फिर उसमें पानी में घुला हुआ 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर डाल दें और हल्दी पाउडर के घोल को अच्छी तरह से चला दें ताकि वह अच्छी तरह से मिल जाए और हल्दी को अच्छे से पकाना है।

4.
अब इसमें स्वादानुसार नमक डाल दें। अब इसमें 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर और 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर डाल दें। दोनों पाउडरों को अच्छी तरह से मिला लें  फिर इसमें बिल्कुल थोड़ा सा पानी डाल दें ताकि मसाला जले नहीं और मसाले को अच्छी तरह से भूनें और पकाएं। 

              याद रखें कि प्याज़ की इस सब्जी के अंदर लहसुन का प्रयोग नहीं किया जाता है। कृपया इसमें लहसुन का प्रयोग ना करें।

5.
मसालों के अच्छी तरह से पक जाने पर इसमें बहुत ही थोड़ा सा पानी और डाल दें ताकि सब्जी अच्छी तरह से पक सके। अब गैस बंद करके सब्जी को अलग निकाल लें।

           याद रखिए कि ज्यादा पानी ना डालें। इस सब्जी में रस ना रखें बस पानी का प्रयोग सब्जी को पकाने भर के लिए ही करें।

            लीजिए प्याज़ और शिमला मिर्च की बेहतरीन  सब्जी तैयार है। इसे बनाने में 4 से 5 मिनट ही लगता है। आपको कैसी लगी, जरूर बताएं।

धन्यवाद।।🙏




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