Light and Tasty Non - Fried Food Recipe for Fasts - Cakes (Tikia) made up of Potatoes and Sago / व्रत के लिए बिना तला हल्का - फुल्का सबसे स्वादिष्ट एवम आसान फलाहार - साबूदाना और आलू की टिकिया:

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Light and Tasty Non - Fried Food Recipe for Fasts - Cakes (Tikia) made up of Potatoes and Sago / व्रत के लिए बिना तला हल्का - फुल्का सबसे स्वादिष्ट एवम आसान फलाहार - साबूदाना और आलू की टिकिया:

Indegrients: 

1. Soaked Sago in boiled water - 1 cup.
2. Boiled medium sized potatoes - 4.
3. Fasting - Salt  - As per taste.
4. Green Chilli  - 2 to 3 pcs.
5. Black pepper Powder - 1/2 tbsp.
6. Fresh Green Coriander leaves.
7. Ghee - For baking.

Steps to follow :

1.
First of all, soak sago in hot water in a vessel. Add 4 boiled potatoes of medium size, fasting salt as per taste, green chili finely chopped two to three pieces, black pepper powder 1/2 teaspoon and lots of finely chopped fresh green coriander in it and mix and stir them all together well. As the sago is soaked, it will knead well.

2.
Now make the mixture like a round cake. This material will make three to four cakes.

3.
Now heat the pan or griddle. Put ghee on it and start baking these cakes (tikia) one by one. First bake on one side till it becomes golden and add some ghee on top of it so that the cake (tikia) does not stick.

4.
Then turn and bake on the other side until it becomes golden and add some ghee on top of it so that the cake (tikia) does not stick.

5.
Similarly, bake each cake and serve it with hot sauce.

     Please do tell how this Fast - Recipe was?

Thank you.🙏


आवश्यक - सामग्री:  

1. गरम पानी में भिगोया हुआ साबूदाना - 1 कप।
2. उबले हुए आलू (मध्यम आकार के) - 4।
3. व्रत वाला नमक - स्वादानुसार।
4. हरी मिर्च - 2 से 3।
5. काली मिर्च पाउडर - 1/2 चम्मच।
6. ताज़ी हरी धनिया पत्तियां।
7. घी सेंकने के लिए।

बनाने की विधि:  

1.
सबसे पहले एक बर्तन में गर्म पानी में भिगोया हुआ साबूदाना, उबले हुए मध्यम आकर के 4 आलू , व्रत वाला नमक स्वादानुसार, हरी मिर्च दो से तीन बारीक कटी हुई, काली मिर्च पाउडर 1/2 चम्मच और ढेर सारी ताज़ी हरी धनिया बारीक कटी हुई को एक साथ मिलाकर अच्छी तरह से सान लें। साबूदाना भीगा हुआ होने के कारण अच्छी तरह से सन जाएगा।

2.
अब मिश्रण को गोल गोल टिकिया की तरह से बना दें। इस सामग्री से तीन से चार टिकिया बनेगी।

3.
अब पैन या तवा गर्म करें। उस पर घी डाल दें और और इन टिकियों को एक एक करके सेंकना शुरू करें। पहले एक तरफ अच्छी तरह गोल्डन होने तक सेंकें और ऊपर से थोड़ा सा घी डाल दें ताकि टिकिया चिपके नहीं।

4.
फिर पलटकर दूसरी तरफ से भी अच्छी तरह गोल्डन होने तक सेंक लें और ऊपर से थोड़ा सा घी डाल दें ताकि टिकिया चिपके ना।

5. 
इसी तरह हर टिकिया को सेंक लें और गर्मागर्म चटनी के साथ परोसें।

आपको ये व्रत की रेसिपी कैसी लगी जरूर बताइएगा। 

धन्यवाद।।🙏

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