करारे मसालेदार पापड़ के पराठे/Crispy spicy Papad Paratha..

For our latest updates, kindly, join our Whatsapp Group today, just click on the Group Icon given below:🙏
हमारे लेटेस्ट अपडेट्स तुरंत पाने के लिए हमारे वॉट्सएप ग्रुप से अभी जुड़ें, बस नीचे दी गई ग्रुप की फोटो पर क्लिक करें अभी: 🙏 

निहारिका ब्लॉग ग्रुप

करारे मसालेदार पापड़ के पराठे/Crispy spicy Papad Paratha.. 

Indegrients:

1. Wheat Flour - 1.5 cup.
2. Salt - 1 tsp.
3. Water - For Flour binding.
4. Bikaneri Moong Papad - 2 pcs.
5. Red Chilli Powder - 1.5 tsp.
6. Salt - 1/4 tsp.
7. Ghee - 1tsp (For mixing in papad -
                           mixture).
8. Ghee - For layering on parathas before 
                 roasting and roasting of 
                 parathas.

Procedure: 

1.  
At first, take 1.5 cup of wheat flour and add  1 tsp salt in it and now start binding the flour. Bind flour which contains some watery part in it. After binding, keep the binded ball of flour covered with a clean cloth for sometimes.

2.
Take 2 bikaneri moong Papads and roast them on gas slightly. You can also fry them in oil or ghee if you want.

3.
Now break the roasted papads into small pieces firstly by using hands and then keep pieces of papads on to the rolling board and grind the pieces of papads slightly using rolling pin till they turn into smallest pieces.

4.
Now add 1/2 tsp Red Chilli Powder, 1/4 tsp salt and 1 tsp ghee into the papad pieces and mix them well.

5.
Now take the binded flour and make small balls. Put some drops of ghee on to it and spread it as a layer using spoon on to the balls. Now, put 1 tsp or 1.5 tsp papad mixture into the balls and wrap the balls from all sides one by one. Put the balls one by one onto the rolling board and start rolling it by using rolling pin with tight hands. Add some additional dry flour if needed, during rolling so that the bread does not tear off or stick on to the board.

6.
Now put the griddle onto the gas stove and start roasting of parathas on medium flame by adding ghee on both sides of the parathas one by one.

Have a look.. Delicious and hot parathas are ready. Serve and have it first. Then kindly, tell us how it was?

Thank you.🙏


आवश्यक - सामग्री:

1. गेहूं का आटा - डेढ़ कप। 
2. नमक - 1 चम्मच।
3. पानी - आटा सानने के लिए।
4. बीकानेरी मूंग का पापड़ - 2। 
5. लाल मिर्च पाउडर - 1/2 चम्मच।
6. नमक - 1/4 चम्मच।
7. घी - 1 चम्मच (पापड़ के मिश्रण में मिलाने के लिए)।
8. घी - पराठे में लगाने और सेंकने के लिए।

बनाने की विधि:

1. 
सबसे पहले डेढ़ कप गेहूं का आटा और एक चम्मच नमक डालकर आटे को सान लें। आटे को थोड़ा सा हल्का गीला ही रखें। अब सने हुए आटे को थोडी देर तक कपड़े से ढक कर रख दें।

2. 
अब 2 बीकानेरी मूंग के पापड़ ले लें। उन्हें गैस पर हल्के हल्के भून लें। आप चाहें तो पापड़ को तल भी सकते हैं।

3. 
अब भूनें हुए पापड़ों को पहले हांथो से छोटे छोटे टुकड़े कर लें फिर चकले पर रख कर उसे हल्के से बेलन से पीस लें ताकि पापड़ एकदम छोटे छोटे टुकड़े हो जाएं।

4. 
अब पापड़ के टुकड़ों में 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर और 1/4 चम्मच नमक, साथ में 1 चम्मच घी डाल दें। अब मिश्रण को अच्छे से मिला दें।

5. 
अब रखे हुए आटे की छोटी छोटी लोई बनाकर उसमें हल्का सा घी लगा लें और 1 चम्मच या डेढ़ चम्मच पापड़ का मिश्रण भर दें और धीरे धीरे लोई को गोल करके भारी हांथ के जोर से बेलना प्रारंभ करें और रोटी की तरह बेल दें। जरूरत पड़ने पर थोड़ा सूखा आटा ले कर प्रयोग करें यदि चिपके या फटने लगे। 

6. 
अब तवा गैस पर रखें और गर्म करें। फिर पराठों को सेंकना शुरू करें। मध्यम आंच पर दोनों तरफ घी लगा कर सेंके। 

लीजिए गर्मागर्म पराठे तैयार हैं। आपको कैसे लगे पराठे जरूर बताएं।

धन्यवाद।।🙏

Comments

Popular posts from this blog

Veg Domino's Style Burger Pizza at home / वेज डोमिनोज की तरह बर्गर पिज्जा बनायें घर पर :

Crispy Potato Sticks / आलू की कुरकुरी लडियां :

मूंग के पापड के पकौड़े / Pakodas made up of Moong Papads :