चाय मसाला ऐसे बनाएगे तो खुशबू कोने कोने से आएगी/ Tea Masala with a great fragnance from all corners..

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चाय मसाला ऐसे बनाएगे तो खुशबू कोने कोने से आएगी/ Tea Masala with a great fragnance from all corners..


Indegrients for preparing Masala:

1. Dry Ginger powder - 50 gms.
2. Green Cardamom - 15 gms.
3. Black Cardamom (big size) - 4 pcs.
4. Black pepper (solid form) - 10 gms.
5. Cloves - 10 gms.
6. Cinnamomum - 4 pcs.
7. Nutmeg (crushed) - 1 tsp.

Steps to follow:

1.
First of all put a pan on the gas stove and dry roast all the spices available on medium flame for upto 1.5 minutes. We do not have to dry roast the dry Ginger powder. 

2. 
Everything is roasted completely and now turn the gas off and take out all roasted spices in a plate.

3. 
Now let the spices cool down properly in the plate. Put them for sometimes to allow the spices to cool down completely.

4.
On cooling, put the spices in the mixing jar of the mixture - grinder and grind them well, Now add dry Ginger Powder too along with the other spices in the mixture - grinder jar and again grind them together a little bit more in order to allow them to mix well.

5.
Now, fine tea masala is ready to use. Use 1/4 tsp of masala in 2 cups of tea and it will last for atleast 5 months when you put it in an air tight container.

                 Hope you will enjoy having this Masala Tea at home.

Thank you.🙏

आवश्यक सामग्री:

1. सोंठ पाउडर -  50 ग्राम।
2. हरी इलायची - 15 ग्राम।
3. काली बड़ी इलायची -  4 दाने।
4. लौंग - 10 ग्राम।
5. दालचीनी - 4 दाने।
6. जायफल (दरदरा किया गया) - 1 छोटा चम्मच।
7.  काली मिर्च (साबुत) - 10 ग्राम।

बनाने की विधि:

1.
सबसे पहले गैस चालू करके उसपर एक पैन रखें और सारे मसालों को सूखा हुआ ही भूनें। सब को अच्छे से मध्यम आंच पर डेढ़ मिनट तक भूनें। केवल सोंठ पाउडर को ना भूनें।

2. 
सब भुन जाने के बाद गैस बंद कर दें और सारे मसालों को एक प्लेट पर निकाल लें।

3.
मसालों को थोड़ी देर प्लेट में ही रहने दें ताकि वे सब अच्छे से ठंडे हो जाएं।

4. 
अब ठंडे हुए मसालों को मिक्सी में डालकर अच्छी तरह से पीस लें फिर उसमें सोंठ पाउडर मिला लें और फिर से अच्छी तरह से पीसें ताकि दोनों अच्छी तरह से मिल जाए।

5.
लो चाय का मसाला तैयार है। बस 1/4 चम्मच मसाला 2 कप चाय में डालें और चाय बनाकर मजा लें। यह मसाला लगभग 5 महीने तक खराब नहीं हो सकता अगर इसे एक ऐसे डिब्बे में रखा जाए,जिसमें हवा पास नहीं हो सकती है।

                   उम्मीद है कि आप इस मसाला चाय को घर पर जरूर पसंद करेंगे।

धन्यवाद।।🙏



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