Eggless Chocolate Fudge / अण्डारहित चॉकलेट फज :

For our latest updates, kindly, join our Whatsapp Group today, just click on the Group Icon given below:🙏
हमारे लेटेस्ट अपडेट्स तुरंत पाने के लिए हमारे वॉट्सएप ग्रुप से अभी जुड़ें, बस नीचे दी गई ग्रुप की फोटो पर क्लिक करें अभी: 🙏 

निहारिका ब्लॉग ग्रुप

Eggless Chocolate Fudge / अण्डारहित चॉकलेट फज : 

Indegrients: 

1. Chocolate  - 300 grams.
2. Condensed Milk - 400 grams.
3. Walnut  - 5 to 10 grams.
4. Butter - For greesing in utensil and butter 
                   paper.
5. Butter paper - 1.
6. Choco powder  - For sprinkling on 
                                  Chocolate fudge.

Steps to Follow: 

1.
Take 300 grams of chocolate first. Then take any bowl. Cut the chocolate into small pieces and keep it in that bowl. Now heat the water in a pan and after the water gets hot, slow down the gas and put the bowl on top, so that the chocolate will melt slowly due to the heat.

2.
As soon as the chocolate melts, add 400 gm milk, whipped and cooled. Now add walnuts to it. Now mix it well. Now turn off the gas and remove the bowl.

3.
Now put the hot melted chocolate in a square pot. For this, apply butter from all inside in that pot, then put butter paper in it and again apply butter from all four sides over it so that chocolate fudge comes out easily.

4.
Now put the melted chocolate in this square pot and keep it in the fridge to freeze for 2 to 3 hours. Take it out of the fridge after freezing. Turn it backwards, separate the butter paper slowly from it, and cut small squares with a knife. Now sprinkle the Choco powder on it.

5.
Just enjoy the fun chocolate fudge.


How do you like this dish, please write it.


Thank you.🙏


आवश्यक सामग्री:

1. चॉकलेट - 300 ग्राम।
2. फेंटा हुआ और ठंडा किया हुआ दूध - 400 ग्राम।
3. अखरोट - 5 से 10 ग्राम।
4. मक्खन - बर्तन और बटर पेपर पर लगाने के लिये।
5. बटर पेपर - 1।
6. चौको पाउडर - छिडकने के लिए।

बनाने की विधि: 

1. 
सबसे पहले 300 ग्राम चॉकलेट ले लें। फिर एक कोई भी कटोरा ले लें। चॉकलेट को छोटे छोटे टुकड़े करके उस कटोरे में रख लें। अब एक भगोने में पानी गर्म करें और पानी के गर्म होने के बाद गैस को एकदम धीमा कर दें और उसीके ऊपर कटोरे को रख दें, ताकि आंच के कारण धीरे धीरे चॉकलेट पिघल जाये।

2.
चॉकलेट के पिघलते ही उसमें फेंटा हुआ और ठंडा किया हुआ 400 ग्राम दूध मिला दें। अब इसी में अखरोट मिला दें।
अब इसे अच्छी तरह मिला लें। अब गैस को बन्द कर दें और कटोरे को उतार लें।

3.
अब गर्म पिघले हुये चॉकलेट को एक चौकोर बर्तन में रखना है। इसके लिए उस बर्तन में अंदर चारों ओर से  मक्खन लगा दें, फिर उसमें बटर पेपर लगा दें और उसके ऊपर से फिर से चारों तरफ से मक्खन लगा दें ताकि चॉकलेट फज आसानी से निकल जाये।

4.
अब पिघले हुये चॉकलेट को इस चौकोर बर्तन में डाल दें और 2 से 3 घंटों के लिये जमने के लिये फ्रिज में रख दें। जम जाने के बाद इसे फ्रिज से बाहर निकाल लें। इसको पीछे की तरफ पलट कर इसमें से धीरे धीरे बटर पेपर अलग कर दें , और चाकू से छोटे-छोटे चौकोर टुकड़े काट लें। अब इस पर चौको पाउडर छिडक दें। 

5.
बस मजेदार चॉकलेट फज का मजा लें।

                 आपको यह व्यंजन कैसा लगा, जरुर लिखें।

धन्यवाद।।🙏

Comments

Popular posts from this blog

Veg Domino's Style Burger Pizza at home / वेज डोमिनोज की तरह बर्गर पिज्जा बनायें घर पर :

Crispy Potato Sticks / आलू की कुरकुरी लडियां :

मूंग के पापड के पकौड़े / Pakodas made up of Moong Papads :